Lees hier alles over de pannenkoekenplant!

Pilea Peperomioides is een luchtzuiverende plant van de familie Urticaceae, ook wel bekend als de Chinese geldplant of pannenkoekenplant. Dit vanwege de platte ronde bladeren die zich aan de uiteinden van elke stengel aan weerszijden van de hoofdstam bevinden. Deze aantrekkelijke plant met zijn glimmende, groene bladeren in de vorm van een pannenkoek is afkomstig uit Zuidwest-China. De pannenkoekenplant is een populaire keuze voor huiskamers en kantoren. Wat niet verwonderlijk is vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen. Hoe zit het met de verzorging, mogelijke ziektes, hoe stekjes nemen en tenslotte waar koop je dit luchtzuiverende sierplantje?  

Pannenkoekenplant verzorgen

Meer goed nieuws! De Pilea peperomioides of pannenkoekenplant is een gemakkelijk te onderhouden plant. 

  • Licht: De Pilea peperomioides houdt van een lichte plaats met indirect zonlicht. 
  • Water: Geef alleen water wanneer de bovenste laag aarde droog is. Afhankelijk van de luchtvochtigheid is dit ongeveer eenmaal per week.   
  • Temperatuur: De pannenkoekplant heeft het graag lekker warm, bij voorkeur een gemiddelde temperatuur van tussen de 15-26 graden Celsius. 

 

Pannenkoekenplant ziektes

Zoals bij elke plant, kampt de pannenkoekenplant met bepaalde ziektes in bepaalde omstandigheden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende: 

  • Uitdroging: De pannenkoekplant vertoont gele bladeren. 
  • Schimmel: Te veel water zorgt voor schimmel en een plant die slap hangt. 
  • Droge lucht: Gekruld blad of een pannenkoekplant met bruine vlekken op de bladeren. 
  • Spint en bladluis: Leiden tot gele of bruine bladeren die uiteindelijk afvallen.

Voel je vrij om contact met ons op te nemen wanneer je twijfelt over de gezondheid van je pannenkoekenplant. Vragen over andere binnen- en buitenplanten of je tuiniersbenodigheden zijn uiteraard ook welkom. 

 

Pannenkoekenplant stekken 

Ben je helemaal weg van de pannenkoekenplant en wil je je plant vermeerderen? Lees de blog stekken in 11 stappen voor meer info.  

Naast de “moederplant” in de aarde vormen zich na een tijdje  “babyplantjes”. Gezien deze baby's energie van de moederplant wegnemen is het aan te raden deze weg te halen. Laat het nu net zo zijn dat deze baby's de perfecte stekjes zijn! 

  1. Snij het babyplantje met zoveel mogelijk wortel en zo dicht mogelijk bij de moederplant af. 
  2. Haal de onderste blaadjes weg en zet stekjes zonder wortels in water. 
  3. En wachten maar tot de stekjes wortels schieten.

Ververs het water regelmatig en zet de stekjes op een lichte plek. Maak je geen zorgen in het geval dat er enkele bladeren missen als gevolg van een hongerige viervoeter. De pannenkoekenplant is niet giftig en herstelt snel.  

TIP: De Pilea peperomioides combineert mooi met andere kamerplanten, echter teveel om hier op te noemen. Kijk zelf maar op bij onze omvangrijke kamerplanten afdeling

Pannenkoekenplant kopen

Dit modieuze stukje siergroen geeft met zijn unieke uitstraling een tropisch tintje aan je huiskamer. Het is eenvoudig te onderhouden en vermenigvuldigt zichzelf automatisch. Als dat alles nog niet genoeg is, zuivert de pannenkoekenplant tevens de lucht in je huiskamer. Belachelijk veel voordelen gewoon. Uiteraard behoort deze pracht plant tot onze wijde selectie aan diverse tropische planten. Kom langs in ons tuincentrum in Temse waar wij met veel trots onze kennis en liefde voor planten met je delen.