Kerstboom kiezen

Kerstboom kiezen

Grote bomen, kleine bomen, bomen voor binnen, bomen voor buiten. Er zijn trendy kerstbomen van metaal of houten planken en heel veel niet van een echte te onderscheiden kunstbomen. En natuurlijk de oude vertrouwde echte kerstboom, met of zonder kluit. Je ziet door de bomen bijna het bos niet meer en je kijkt je ogen uit op de kerstshow in ons tuincentrum in Temse. We helpen je graag een eindje op weg bij het kiezen van je kerstboom. Of kerstboompjes, zoals de dwergspar Picea glauca ‘Conica’ of de parasol-den Pinus pinea ‘Silver Crest’.

Top 5 echte kerstbomen

  1. De Nordmannspar of Kaukasische zilverspar is al jaren de meest populaire kerstboom, want hij heeft een mooie piramidevorm, glanzende, donkergroene en stompe naalden en stevige takken die niet snel doorbuigen. Bovendien valt de Nordmannspar niet snel uit en geurt hij bij aanraking.
  2. De Servische spar of zilverspar heeft een sierlijke, compacte vorm met afhangende takken, glanzende, grijzig-blauwe en zachte naalden. Ook geurt hij lekker en valt hij niet snel uit.
  3. De edele zilverspar heeft sterke takken met zachte, glanzende grijs-blauwe naalden die heerlijk geuren. Je kunt met het groen van de edele zilverspar ook prima kerststukjes maken. Hij geurt lekker en valt nauwelijks uit.
  4. De blauwspar heeft een mooie piramidevorm met uitwaaierende ‘etages’, scherpe naalden met een blauw-grijze gloed. Ook deze kerstboom valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
  5. De traditionele kerstspar is donkergroen en geurt heerlijk, maar heeft prikkende naalden en valt relatief snel uit.

5 Verzorgingstips voor je kerstboom

  1. Zet de boom direct in een emmer water en laat hem eerst een paar dagen in de garage, schuur of berging wennen aan iets hogere temperaturen.
  2. Zaag bij een kerstboom zonder kluit vijf tot tien centimeter van de stam voordat je hem in de emmer water en later in de standaard met waterreservoir plaatst.
  3. Laat het net om de boom zitten totdat je hem in de standaard of pot hebt gezet. Dat gaat veel makkelijker dan wanneer je je tussen de uitwaaierende, prikkende takken door moet worstelen.
  4. Zet de boom niet naast of boven de verwarming, want dan droogt én valt hij sneller uit.
  5. Vul het waterreservoir in de standaard regelmatig aan. Een grote kerstboom kan door verdamping wel een liter water per dag verbruiken.