10 tips voor het planten van voorjaarsbollen

10 tips voor het planten van voorjaarsbollen

Het is herfst: tijd om voorjaarsbollen te planten! Onze groenexperts in het tuincentrum delen graag hun beste tips met u. Ontdek 10 tips voor het planten van voorjaarsbollen. 

Tien tips voor het planten van voorjaarsbollen

  1. Bloeiperiode

Maak gebruik van verschillende bloembollen met verschillende bloeitijden. Krokussen bloeien bijvoorbeeld heel vroeg in het jaar, waar tulpen pas later in de lente bloeien. Door de bloeiperioden op elkaar af te stemmen gebruikt u hetzelfde stukje grond meerdere malen. Zo heeft u volgend jaar gedurende een langere periode bloeiende bloembollen in uw tuin. 

  1. Natte grond? Even geduld!

Bloembollen die nog niet geworteld zijn gaan rotten in natte grond. Plant de bloembollen dan ook alleen in de grond als het droog of licht vochtig is.

  1. Zorg ervoor dat de grond los en luchtig is

Maak de grond eerst los voordat u de bloembollen in de grond zet. Dit maakt het aanplanten een stuk eenvoudiger en de bloembol zal zich sneller en beter wortelen. Verwijder onkruid, stenen en ander materiaal wat niet in de grond thuishoort.

  1. Geef bloembollen de ruimte

Wanneer u bloembollen te dicht op elkaar plant, kan het voorkomen dat ze te weinig ruimte hebben. Dit resulteert in kleine bloembollen die zich niet verder uitbreiden. Als richtlijn houdt u maximaal 15 tot 20 bollen per m² aanhouden. Plant bloembollen ver genoeg uit elkaar zodat de ruimte genoeg hebben om rijkelijk te bloeien en te groeien.

  1. Plaats dezelfde soort bloembollen in grote groepen bij elkaar

Bloembollen zijn nóg mooier wanneer deze in grote groepen bij elkaar staan. Het versterkt het beeld en zorgt ervoor dat de bloemen echt opvallen. Kies voor een knaleffect! Stel je eens voor: een veld vol tulpenbollen of een tapijt van krokussen. Beeldig toch?

  1. Leg bloembollen eerst uit

Net als bij het aanplanten van de tuin, is het een goed idee om uw ontwerp eerst te testen. Leg de bloembollen op de gewenste plek op de grond en zet een stapje achteruit. Op deze manier is in één oogopslag duidelijk hoe de bollen eruit komen te zien. Zo ziet u bijvoorbeeld of de bloembollen voldoende onderlinge afstand hebben. 

  1. Plant de bloembollen op de juiste diepte

Bij het aanplanten van bloembollen moet u de juiste diepte aanhouden. Regel is dat u de bloembollen drie keer zo diep als de grootte van de bloembol plant. Daarbij houdt u bij kleine bloembollen rekening met het feit dat ze minimaal 5 cm diep de grond in moeten. Bij grote bloembollen geldt een maximum van 12 cm diepte.

  1. Dek de bodem af

Om bloembollen te beschermen, is het handig om na het aanplanten de grond af te dekken. Gebruik hiervoor afgevallen blad, mulch, cacaodoppen, boomschors of andere losse plantenresten. Het afdekken van de bodem zal ook uw andere tuinplanten helpen om vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei.

  1. Bloembollen plant u het hele jaar door

Het bloembollenseizoen beperkt zich niet alleen tot het voorjaar; er zijn het hele jaar bloembollen. Voorjaarsbloeiers plant u in de herfst en zomerbloeiers plant u in maart en april. Dit geldt zowel voor bollen in potten als voor bloembollen in de grond.

  1. Bloembollen tegen mollen

Vindt u regelmatig mollen in uw gazon? Plant dan keizerskroon in de borders rondom uw gazon. Keizerskroon geeft voor mollen een vervelende geur af en houdt de mol op afstand.

Wij wensen u veel succes met het planten én met het genieten van uw bloembollen! Bij vragen bent u van harte welkom! Op dit moment hebben wij volop voorjaarsbollen beschikbaar in ons tuincentrum! Kom langs in Temse. Wacht niet te lang, want op is op!

Bekijk openingstijden

Tags: