Super amaryllis

Super amaryllis

De laatste voorjaarsbollen moet u inmiddels in de grond of in een pot hebben gedaan. Het duurt helaas nog even voordat we van hun kleurige bloemen kunnen genieten, maar in ons tuincentrum in Temse kunt u nu al hyacinten in pot of glas kopen, en binnenkort ook weer mini-narcisjes, blauwe druifjes en sneeuwklokjes, waarmee u de lente in huis haalt. En dan is er nog die super winterbol: de amaryllis!

Makkelijk en langbloeiend

De amaryllis (officieel, in het Latijn, Hippeastrum geheten) is ontzettend makkelijk in bloei te krijgen en vraagt nauwelijks onderhoud. De grootbloemige amaryllissen met rode of witte bloemen zijn het meest bekend, maar er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De bollen kunnen wel een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer kans op meer bloemstelen en dus op meer bloemen. Ze bloeien relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan.

Amaryllis in glas, pot, waxlaag en vaas

Net als voor hyacinten bestaan er voor amaryllisbollen speciale glazen. Zorg ervoor dat het water net onder de bol blijft. Plant u de bol in een pot, zorg er dan voor dat de helft van de bol boven de potgrond uitsteekt en rondom de ruimte heeft. Geef in het begin matig water. Als de bloemstelen gaan groeien kunt u de bol in pot wat vaker water geven. Tegenwoordig zijn er ook amaryllisbollen met een speciale, vrolijk gekleurde of kerstig glimmende waxlaag verkrijgbaar. Die kunt u zó neerzetten; u hoeft er niets meer aan te doen en ze zelfs geen water te geven. En de amaryllis is als snijbloem natuurlijk ook prachtig in een vaas. Steek bij grootbloemige amaryllisen voor de zekerheid een (bamboe)stokje op maat in de holle steel om te voorkomen dat de steel knakt onder het gewicht van de bloemen.

Amaryllis overhouden

De meeste mensen doen de amaryllisbol weg als deze is uitgebloeid, maar u kunt hem ook proberen over te houden voor volgend jaar. Snijd na de bloei de stengel(s) af tot twee centimeter boven de bol en laat het blad zitten, want daaruit haalt de bol (net zoals voorjaarsbollen) zijn voeding voor volgend jaar. Geef nog af en toe water. Zet de bol in pot in het voorjaar op een niet al te lichte en warme plek en geef slechts af en toe water of zet hem na IJsheiligen (medio mei) gewoon met pot en al in de tuin of op het balkon. Wanneer de bladeren in het najaar gaan vergelen – of wanneer het gaat vriezen – verwijdert u het gele blad, haalt u de bol uit de grond en dept u deze goed droog. Berg de bol dan op een donkere, koele en droge plaats op, bijvoorbeeld in de garage of kelder. Na een maand of twee, bijvoorbeeld rond kerstmis, haalt u de amarylisbol weer tevoorschijn, verwijdert u de buitenste, uitgedroogde ‘rokken’ (zoals u een ui pelt) en plant u de bol in een pot of zet u hem weer in een amaryllisglas met water tot net onder de bol. Zet de pot of het glas binnenshuis op een lichte, warme en tochtvrije plek. Geef de bol in pot af en toe water en wat vaker water wanneer hij bloeit. Zo kunt u jarenlang van uw amarillys genieten!